Dammfri golvslipning och efterbehandling

Om du funderar på att piffa upp ett rum är det få saker som gör sådan skillnad som ett nyslipat golv. Det ökar lyxkänslan och trivseln, och är nästan alltid en god investering på lång sikt. En rätt utförd golvslipning med efterbehandling skyddar dessutom golvet och säkerställer att det håller i flera år framöver.

Den artistiskt lagde kan dessutom få fram riktigt häftiga resultat kring nyans, färg och matthet. Det kan vara enorm skillnad på trägolv och trägolv beroende på hur man hanterar träet efter slipning.

Ytbehandling efter golvslipning
När man talar om olika varianter av golvslipning är det egentligen efterbehandlingen man talar om. Golvslipningsprocessen är i stort sett likadan oavsett träslag. Men det finns fler valmöjligheter för hur ytbehandlingen kommer att se ut.

Vanliga efterbehandlingar är hårdvaxolja, lack och golvolja. Hårdvaxolja har blivit mer populärt de senaste åren, mycket på grund av att det kan strykas på i princip alla golv – hitta bäst pris golvslipning.

Hårdvaxolja går att använda även på oslipade golv och på golv som tidigare behandlats med golvolja. Den som är intresserad av träets utseende kan experimentera fram olika färger och nyanser genom att blanda med pigmentolja, men det kräver att man vet vad man gör för att få fram rätt utseende.

Lack är en klassisk efterbehandling som blivit populär för att det skyddar väldigt bra och samtidigt i princip är underhållsfritt. En nackdel gentemot hårdvaxolja och golvolja är att det inte finns lika mycket val kring utseendet.

Golvolja ger stora möjligheter kring nyans och färg. Det är å andra sidan svårare att hålla rent då det drar åt sig mer smuts än lack. Det skyddar golvet bra, men i jämförelse med hårdvax och lack ligger det några steg bakom.

Dammfri golvslipning
Dammfri golvslipning är ett begrepp som på senare år börjat att användas väldigt flitigt bland golvläggare och golvslipare. Är det bara ett marknadsföringsknep eller ny revolutionerande teknik. Och varför erbjuder inte alla företag dammfritt om det är möjligt?

Det enkla svaret är att det golvslipning i dag utförs med bättre maskiner än för några decennier sedan. Dammfri golvslipning är inte mer komplicerat än att man fäster en dammsugare på maskinen som suger upp dammet under slipning. Denna teknik har funnits länge – men moderna maskiner är mycket mer effektiva.

Nu för tiden är nästan all golvslipning dammfri. Det finns dock fortfarande företag som använder äldre maskiner som inte suger upp dammet till en sådan grad att man kan kalla det dammfritt. Företag som utlovar dammfri golvslipning ska med andra ord ha moderna maskiner som ser till att inte varenda yta i rummet är täckt av damm när slipningen är klar.