Förbereda bostaden för flyttstädning

Innan du sätter igång med flyttstädning av din bostad är det viktigt att du planerar och tänker igenom arbetet ordentligt. En flyttstädning är som en otroligt noggrann storstädning, där varje lilla yta i bostaden ska rengöras. Därför är det bästa du kan göra att sköta och underhålla din bostad medan du bor i den. Genom att hålla efter med flyttstädning, rengöra ugnen och putsa bakom elementen med jämna mellanrum kommer flyttstädningen bli lättare och gå snabbare att utföra.

fint golv fin flyttstädning

Löpande underhåll av bostaden

Om du städar din bostad varje vecka och storstädar då och då kan du hålla efter även de mest utsatta utrymmena som samlar på sig mycket smuts. Du kan exempelvis kalka av duschväggarna regelbundet och rengöra din golvbrunn då och då. Ta för vana att åtminstone en gång per år rengöra inuti alla skåp och luckor i köket och damma av uppepå fasta garderober. På så sätt blir ytorna lättare att rengöra vid flyttstädningen.

Förberedelser inför flyttstädningen

När det väl är dags att flyttstäda, och du förhoppningsvis har skött om din bostad ordentligt, är det dags att tömma bostaden på saker och möbler. Även om det kanske inte verkar speciellt viktigt att bostaden blir helt tömd innan du utför flyttstädningen kommer du snabbt ångra dig om du lämnar kvar stora möbler. Genom att bostaden är helt tom kan du enklare komma åt överallt och slippa flytta runt på möbler allt eftersom. Kom ihåg att lämna kvar någon lampa i varje rum, förslagsvis takbelysningen. Dessa lampor är det sista du tar med dig eftersom du behöver ljus när du städar. Detta är särskilt viktigt om du flyttar under vinterhalvåret då vi har väldigt begränsat dagsljus i Sverige. Kom även ihåg att spara städutrustning, rengöringsmedel och övrigt som kan behöver för att städa bostaden. Se till att införskaffa alla städmaterial i god tid, så du upptäcker att du saknar något när du ska flyttstäda. Tänk på att köpa ett bra medel för ugnsrengöring och ett avkalkningsmedel, då det kan vara otroligt svårt att få ugn och badrum helt rena annars. Desto bättre rengöringsmedel och material du använder dig av desto snabbare och enklare kommer flyttstädningen bli. Därför bör du inte köpa de billigaste städredskapen då det innebär en risk att städningen inte blir ordentligt gjord och att du får klagomål. Tänk på att börja frosta av kyl och frys så fort du börjar städa, om inte tidigare. Det kan nämligen ta ett antal timmar innan processen är klar och innan dess bör du inte lämna bostaden. Ställ en bunke under och lägg ner en handduk i förebyggande syfte så du inte riskerar en vattenskada på golvet under vitvarorna.